استانداردهای بین‌المللی آموزش حسابداری ۱۴۰۰

استانداردهای بین‌المللی آموزش حسابداری 1400

استاندارد های حسابداری مقررات حاکم بر چگونگی انجام کار حسابداری هستند. استاندارد ها به‌ عنوان قواعد پایدار مورد پذیرش همگان قرار می‌گیرند، اما در عمل بطور دائم در تغییر اند. استاندارد های حسابداری معمولاً شامل سه بخش هستند که عبارت اند از شرح مسئله، ارائه راه‌ حل مطلوب، بحث مستدل یا ارائه راه‌ هایی برای حل مسئله می باشد.

استاندارد های بین‌ المللی آموزش حسابداری شامل ۸ استاندارد است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۱ (الزامات ورود به برنامه آموزش حسابداری حرفه‌ ای)

این استاندارد الزامات ورودی برای برنامه‌ های آموزش حسابداری حرفه‌ ای و تجربه کاری که باید از سوی مراجع عضو فدراسیون بین‌ المللی حسابداران رعایت شود را تعیین می‌کند. در این استاندارد به علاوه توضیحاتی درباره چگونگی ارزیابی شرایط ورودی فراهم شده‌ است.

هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که دانشجویانی که امید دارند حسابدار حرفه‌ ای شوند به چنان زمینه آموزشی دست یافته‌ اند که به آن‌ ها امکان می‌دهد شانس معقولی برای موفق شدن در مطالعات خود و امتحانات ورودی و گذراندن دوره تجربه کاری داشته باشند. این استاندارد در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده‌ است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۲ (محتوای برنامه‌ های آموزش حسابداری حرفه‌ ای)

این استاندارد محتوای علمی برنامه‌ های آموزش حسابداری حرفه‌ ای را که داوطلبان باید بگذرانند تا به عنوان حسابدار حرفه‌ ای شناخته شوند، شرح می‌دهد. هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که داوطلبان عضویت در مراجع عضو فدراسیون، دانش حسابداری حرفه‌ ای پیشرفته و کافی دارند تا بتوانند به عنوان حسابدار حرفه‌ ای شایسته در محیطی که هر روز بیش از پیش پیچیده می‌شود و تغییر می‌کند، کارکنند. آن بخش از برنامه‌ های آموزش حسابداری حرف‌ های که به معلومات اولیه مربوط است در سه سرفصل اصلی زیر می‌باشد.

  • حسابداری، امور مالی، و معلومات مرتبط
  • معلومات سازمانی و تجاری
  • معلومات فناوری اطلاعات

توجه داشته باشید که این استاندارد نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده‌ است و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده‌ است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۳ (مهارت‌های حرفه‌ ای)

این استاندارد، ترکیبی از مهارت‌ های مورد نیاز متقاضیان برای به دست آوردن صلاحیت ۱۸ حسابدار حرف‌ های را مشخص می‌کند. از هدف‌ های این استاندارد این است که نشان دهد چگونه آموزش عمومی که ممکن است از راه‌ های گوناگون و مضامین مختلف به دست آید، می‌تواند در گسترش این مهارت‌ ها سهم داشته باشد. هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که متقاضیان عضویت در مراجع عضو فدراسیون، صاحب ترکیب مناسبی از مهارت‌ ها (ذهنی، فنی، شخصی، میان فردی ۱۹ و سازمانی) برای اینکه به عنوان حسابدار حرفه‌ ای کارکنند، هستند. این مهارت‌ ها به حسابداران حرفه‌ ای این توانایی را می‌بخشد که در مسیر شغلی خود به عنوان فرد حرفه‌ ای شایسته در محیطی نیازمند و با پیچیدگی روزافزون، ادای وظیفه کنند.

 مهارت‌ های مورد نیاز حسابداران حرفه‌ ای در ۵ عنوان اصلی زیر طبقه‌بندی می‌شود

  • مهارت‌ های ذهنی ۲۰
  • مهارت‌ های فنی و کارکردی
  • مهارت‌ های شخصی
  • مهارت‌ های ارتباطی و میان فردی
  • مهارت‌ های سازمانی و مدیریت تجاری

این استاندارد به‌علاوه، مطالعات غیرمرتبط با امور تجاری را که در توسعه این مهارت‌ ها دخالت دارد و ممکن است بخشی از آموزش عمومی باشد، مورد اشاره قرار می‌دهد ولی آموزش حسابداری حرفه‌ ای، نگرش‌ ها،

اخلاقیات و ارزش‌ های حرفه ای و الزامات تجربه کاری را که در دیگر استاندارد های بین‌ المللی آموزش مطرح شده را دربر نمی‌گیرد. این استاندارد نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده‌ است و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده‌ است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۴ (نگرش‌ ها، رفتار و ارزش‌ های حرفه‌ ای)

این استاندارد دربارهٔ نگرش ها، رفتار و ارزش‌ های حرفه‌ ای بحث می‌کند که حسابداران حرفه‌ ای باید در طول دوره آموزشی که منجربه کسب صلاحیت می‌شود، به دست آورند. هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که متقاضیان عضویت در یکی از مراجع عضو فدراسیون، صاحب نگرش ها، رفتار و ارزش‌ های حرفه‌ ای مناسب برای اینکه به عنوان حسابدار حرفه‌ ای کارکنند، هستند. فدراسیون بین‌ المللی حسابداران این دیدگاه را که حرفه حسابداری در سراسر جهان در محیط هایی با فرهنگ‌ ها و الزامات قانونی مختلف کار می‌کند، می‌پذیرد؛ با وجود این، اقدام به فراهم ساختن «آیین اخلاقی برای حسابداران حرفه‌ ای» در سطح بین‌ المللی کرده‌ است. نگرش‌ ها، رفتار و ارزش‌ های حرفه‌ ای به‌طور مستقیم با رسالت فدراسیون برای توسعه و ارتقای حرفه و توانمندسازی آن در ارائه خدمات کاملاً با کیفیت بالا در جهت منافع عمومی، ارتباط دارد. این استاندارد نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده‌ است و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده‌ است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۵ (الزامات تجربه کاری)

این استاندارد تجربه کاری را مشخص می‌کند که مراجع عضو فدراسیون بین‌ المللی حسابداران باید اعضای خود را برای کسب صلاحیت حسابدار حرفه‌ ای ملزم به کسب آن کنند. هدف این استاندارد ایجاد اطمینان در این زمینه است که متقاضیان کسب صلاحیت حسابدار حرفه‌ ای، تجربه کاری قابل قبولی را در زمان احراز صلاحیت به دست آورده‌ اند تا بتوانند به عنوان حسابدار حرفه‌ ای شایسته کار کنند. پس از کسب صلاحیت ممکن است تجربه و دانش بیشتری لازم باشد تا متقاضیان بتوانند در سطح حسابرس رسمی یا سایر اشکال تخصصی ارتقا پیدا کنند. در هر صورت، برای توسعه و حفظ شایستگی حرفه‌ ای یادگیری تمام عمر لازم خواهد بود. این بیانیه نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده‌ است و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده‌ است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۶ (ارزیابی قابلیت‌ها و شایستگی حرفه‌ ای)

این استاندارد الزامات مربوط به ارزیابی نهایی قابلیت‌ ها و شایستگی حرفه‌ ای متقاضیان پیش از کسب صلاحیت را دارا می‌باشد. این استاندارد با موضوع ارزیابی قابلیت‌ های حرفه‌ ای (یعنی دانش حرفه‌ ای، مهارت‌ های حرفه‌ ای، و نگرش‌ ها، رفتار و ارزش‌ های حرفه‌ ای) که در طول برنامه‌ های آموزشی حرفه‌ ای حسابداری کسب شده‌ است، سروکار دارد. در بیانیه «چارچوبی برای بیانیه‌ های بین‌ المللی آموزش»، دانش حرفه‌ ای، مهارت‌ های حرفه‌ ای، و نگرش ها، رفتار و ارزش‌ های حرفه‌ ای به عنوان «قابلیت ها» مورد اشاره قرار گرفته‌ است. قابلیت‌ ها ویژگی‌ هایی است که افراد با برخورداری از آن امکان می‌یابند نقش خود را با شایستگی انجام دهند. صاحب قابلیت‌ ها بودن نشانه خوبی است که فرد توانایی دارد با شایستگی در محیط کار وظیفه خود را انجام دهد. شایستگی ها، مهارت‌ ها و ارزش‌ های حرفه‌ ای معینی ممکن است از طریق تجربه کاری به صورتی بهتر کسب و در محیط کار یا از طریق شبیه‌ سازی محیط کار ارزیابی شود؛ این استاندارد نیز در اکتبر ۲۰۰۳ منتشر شده و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۵ الزامی بوده‌ است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۷ (توسعه حرفه‌ ای مستمر ۲۵ (برنامه‌ ای برای یادگیری تمام‌ عمر و توسعه مستمر شایستگی حرفه‌ ای))

این استاندارد موارد زیر را برای مراجع عضو فدراسیون تجویز می‌کند.

  • ترغیب ایجاد تعهد در میان حسابدار ان حرفه‌ ای به یادگیری تمام عمر
  • تسهیل دسترسی به منابع و فرصت‌ های توسعه حرفه‌ ای مستمر برای اعضا
  • ایجاد الگو برای اعضا به منظور توسعه و حفظ شایستگی حرفه‌ ای لازم در حمایت از منافع عمومی
  • نظارت و به اجرا گذاشتن امر حفظ و توسعه مستمر شایستگی حرفه‌ ای حسابداران حرفه‌ ای

این استاندارد مبتنی بر این اصل است که مسئولیت توسعه و حفظ شایستگی حرفه‌ ای لازم برای عرضه خدمات با کیفیت بالا به صاحب کاران، کارفرمایان و سایر ذینفعان به عهده شخص حسابدار حرف‌ های است. این استاندارد در می ۲۰۰۴ منتشر شده و رعایت آن از اول ژانویه ۲۰۰۶ الزامی بوده‌ است.

  1. استاندارد بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره ۸ (شایستگی لازم برای حسابرسان حرفه‌ ای)

این استاندارد شایستگی لازم برای حسابرسان حرف های، شامل کسانی را که در محیط ها یا صنایع خاص کار می‌کنند برمی‌شمرد. برای مراجع عضو فدراسیون ضروری است رویه‌ ها و مقرراتی تنظیم کنند که به اعضا اجازه می‌دهد الزامات این استاندارد را پیش از آن که نقش حسابرس حرف‌ های را بر عهده بگیرند، برآورده سازند. مسئولیت ایجاد و ارزیابی شایستگی مورد نیاز، بطور مشترک بردوش مراجع عضو فدراسیون، سازمان‌ های حسابرسی، مراجع تنظیم مقررات و سایر اشخاص ثالث است.

یک استاندارد خاص برای حسابرسان حرفه‌ ای از آن جهت لازم است که عملکرد شایسته در این زمینه مستلزم دانش تخصصی است. به علاوه، اشخاص ثالث و عموم مردم به حسابرسی اطلاعات مالی تاریخی اتکا می‌کنند. این استاندارد مبتنی بر زمینه‌ ای است که به وسیله استاندارد های بین‌ المللی آموزش حسابداری شماره‌ های ۱ تا ۷ برای حسابداران حرفه‌ ای ایجاد شده است. این استاندارد در ژوئیه ۲۰۰۶ منتشر شده و رعایت آن از تاریخ اول ژوئیه ۲۰۰۸ برای تمام حسابرسان حرفه‌ ای الزامی و بکارگیری زودرس آن نیز مجاز است. به همین جهت فدراسیون بین‌ المللی حسابداران کوشش نموده‌ است تا با توجه به رسالت جهانی خود که همانا برقراری و ترویج استاندارد های حرفه‌ ای با کیفیت بالا و افزایش و تقویت هماهنگی استاندارد های مزبور در سطح جهان است، به تقویت حرفه جهانی حسابداری و ارتقای سطح دانش، مهارت‌ ها، ارزش‌ ها، اخلاق و نگرش‌ های حرفه‌ ای کارکنان کمک نماید.

13 پاسخ

ثبت دیدگاه

مایل به ملحق شدن به بحث هستید ؟
به ما بپیوندید !

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *